PUOLALAISEN ELOKUVAN VIIKONLOPPU 13.-15.10.2017

 

Mestarin viimeiseksi jäänyt elokuva sekä maailman ensimmäinen kokonaan öljyvärein maalattu animaatio, siinä otoksia Puolan elokuvaviikkojen ohjelmistosta tänä syksynä.

Annecyn kansainvälisillä animaatiofestivaaleilla ensi-iltansa saanut Dorota Kobielan ja Hugh Weichmanin Loving Vincent tuo van Goghin maalaukset valkokankaalle kertoakseen hänen elämäntarinansa. Jokainen elokuvan 65 000sta kuvasta on käsin maalattu. 125 taiteilijaa ympäri maailman työskenteli elokuvan studioilla Puolassa ja Kreikassa. Yhtä huikeita kuin van Goghin taulut, ovat hänen intohimoinen ja epäonninen elämänsä sekä arvotuksellinen kuolema. Loving Vincent nähdään Puolan elokuvaviikoilla ennakkoensi-illassa. Elokuva tulee lokakuun lopussa elokuvateattereihin kautta maan.

Puolan elokuvaviikot kunnioittavat lokakuussa 2016 edesmenneen Andrzej Wajdan muistoa näyttämällä mestariohjaajalta kaksi elokuvaa. Viimeiseksi jääneessä työssään Afterimage (Powidoki) mestariohjaaja käsittelee puolalaisen avantgarde-taiteilija Wladyslaw Strzeminskin elämää. Stalinistisessa Puolassa Strzeminskin edistyksellisiä ajatuksia taiteesta ei katsottu hyvällä. Kun Afterimage esitettiin ohjaajan 90-vuotis syntymäpäivänäytöksessä Gdynian elokuvafestivaaleilla, Wajda pahoitteli sitä miten paljon elokuvan maailmasta löytyy viitteitä myös nyky-Puolan politiikkaan ja yhteiskuntaan, jossa median sanavapautta on rajoitettu. Afterimage oli Puolan Oscar-ehdokkaana kuten myös hänen aikaisempi työnsä The Maids of Wilko vuodelta 1979. Elokuva on sovitus Jarosław Iwaszkiewiczin suositusta 1930-luvun novellista. Wajda oli jo sovittanut yhden Iwaszkiewiczin novelleista valkokankaalle vuonna 1970 (Brzezina) ja teki vuonna 2009 vielä kolmannenkin sovituksen (Sweet Rush). The Maids of Wilko on ohjaajan hienoimpia töitä.

 

13.10. klo 15.30 Andrzej Wajda: THE MAIDS OF WILKO (Panny z Wilka, 1979), 117 min

Huom! vain englanninkieliset tekstitykset. English subtitles.

Puolan elokuvaviikot kunnioittaa syksyllä 2016 edesmenneen Andrzej Wajdan muistoa esittämällä toisenkin elokuvan hänen laajasta tuotannostaan. The Maids of Wilko on sovitus suositusta 1930-luvun novellista, jonka kirjoittaja Jarosław Iwaszkiewicz nähdään itsekin elokuvan loppupäässä. Wajda oli jo sovittanut yhden Iwaszkiewiczin novelleista valkokankaalle vuonna 1970 (Brzezina) ja teki vuonna 2009 vielä kolmannenkin sovituksen (Sweet Rush). The Maids of Wilko on Wajdan hienoimpia töitä. Siinä on vaikuttava näyttelijäkaarti, musiikki on Karol Szymanowskin (joka oli Iwaszkiewiczin hyvä ystävä ja serkku) ja se on elokuvataidetta parhaimmillaan. Elokuva on hiljattain restauroitu ja näemme sen upouudelta digitaaliselta kopiolta.

 

14.10. klo 15.30 Dorota Kobiela, Hugh Weichman: LOVING VINCENT (2017), 95 min

Tekstitykset suomeksi ja ruotsiksi. Spoken language English.

Maailman ensimmäinen kokonaan öljyvärein maalattu elokuva tuo Vincent van Goghin maalaukset valkokankaalle kertoakseen hänen elämäntarinansa. Jokainen elokuvan 65 000sta kuvasta on käsin maalattu. 125 taiteilijaa ympäri maailman työskenteli elokuvastudioilla Puolassa ja Kreikassa. Yhtä huikeita kuin van Goghin taulut, on hänen intohimoinen ja epäonninen elämänsä sekä arvotuksellinen kuolema.

 

15.10. klo 15.30 Andrzej Wajda: AFTERIMAGE (Powidoki, 2016), 95 min

Huom! vain englanninkieliset tekstitykset. English subtitles.

Viimeiseksi jääneessä elokuvassaan mestariohjaaja Andrzej Wajda käsittelee puolalaisen avantgarde-taiteilija Wladyslaw Strzeminskin elämää. Stalinistisessa Puolassa Strzeminskin edistyksellisiä ajatuksia taiteesta ei katsottu hyvällä. Taiteilija taistelee fyysisiä rajoituksiaan vastaan ja oman taiteensa puolesta. Elokuva oli Puolan Oscar-ehdokkaana tammikuussa 2017.

 

 VAPAA PÄÄSY, FREE ENTRY!

Puolan elokuvan viikonlopun järjestävät Suomi-Puola Yhdistysten Liitto ja Puolan Helsingin Suurlähetystö. Yhteistyössä: Päijät-Hämeen elokuvakeskus, Suomen Elokuvasäätiö