TOIMINTA

Elokuvateatteri Kino Iiris | Elokuvasarjat ja –kerhot | Mediakasvatus | Festivaalit ja tapahtumat
Projektit ja kehittämishankkeet | Verkostoituminen ja yhteistyö

Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry (PHEK) perustettiin vuonna 1989 yhdistämään lahtelaiset elokuvakerhot. Jo seuraavana vuonna PHEK otti hoitaakseen elokuvateatteri Kino Iiriksen.

Uransa aikana PHEK on vakiinnuttanut paikkansa alueellisena kulttuuritoimijana, joka palvelee kaikenikäisiä asiakasryhmiä päiväkotilapsista ikäihmisiin. Perusohjelmiston lisäksi Iiriksessä järjestetään eri kohderyhmille tarkoitettuja erikoisnäytöksiä, esimerkkeinä Elohopeat- ja Koulukino-näytökset. Salissa voi esittää myös omia elokuvia.

Kino Iiris tarjoaa ainutlaatuiset puitteet monipuoliselle elokuva- ja kulttuuritoiminnalle.

Iiriksessä on pyörinyt erilaisia elokuvakerhoja sekä erikoisnäytöksiä. Tällaisia sarjoja ovat mm. Kellarikino ja Nostalgiakino sekä suositut Lahti-filmi -iltamat vuodesta 2013.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvasarja siirtyi Vaahterasaliin syksyllä 2016, jossa se toimii Reel Lahti -nimellä. KAVI-sarjassa elokuvat esitetään 35 mm filmiltä. Toimintaa pyörittää
Aatetila ry yhteistyössä PHEK:n kanssa.

KINOS-lyhytelokuvafestivaalia on järjestetty Kino Iiriksessä jo vuodesta 2003. Lyhytelokuviin painottuva KINOS kutsuu kaikentasoisia elokuvantekijöitä tarjoamaan tuotantojaan ohjelmistoon. KINOS
–festivaalin yhteydessä on vuosittain järjestetty myös erilaisia oheistapahtumia kuten klubi-iltoja. Vuonna 2017 tarkasteltiin elokuvatekijöiden filmijalanjälkeä.

PHEK:n ydintoimintaa ovat myös erilaiset kehittämishankkeet ja projektit, joilla edistetään audiovisuaalisen kulttuurin ja elokuvan asemaa Päijät-Hämeessä. Kino Iiriksen Tammisalissa on elokuvakeskuksen, Lahti-Seuran ja Lahden videokuvaajien yhteiset tilat, jotka mahdollistavat tiiviin yhteistyön.

Tällä hetkellä käynnissä on filmeihin keskittyvä kulttuuriprojekti, jonka tarkoituksena on digitoida paikallishistoriallisesti arvokkaita filmejä ja videoita. Projekti toteutetaan yhdistysten yhteistyönä.
Päijät-Hämeen kulttuurirahasto myönsi projektille vuonna 2014 apurahan.

Lisäksi valtakunnallinen Albumit auki -valokuvan keräysprojekti toimii Tammisalissa. Hankkeessa digitoidaan ja saatetaan nähtäville ihmisten kotialbumeista löytyviä valokuvia. Kino Iiriksen aulassa on säännöllisesti vaihtuva Albumit auki -valokuvanäyttely.

Elokuvakeskus on kulttuurikeskus