LAHTI-FILMIT

Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen ja samoissa tiloissa toimivien Lahden Videokuvaajat ry:n ja Lahti-Seura ry:n toiminnassa näkyy vahvasti paikallisuus. PHEK tilat mahdollistavat omien dokumenttien tuottamisen. Eri hankkeille on omat tilat Tammisalissa, jossa on laitteite filmien ja valokuvien digitoimiseen sekä editoimiseen.

Kotiseutufilmit
Kotiseutufilmit on Lahti-Seura ry:n aloitteesta  vuonna 2012 käynnistetty hanke, jota toteutetaan yhteistyössä Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry:n ja Lahden Videokuvaajat ry:n kanssa. Sen tarkoituksena on kerätä lahtelaisten yksityishenkilöiden, yritysten, yhteisöjen ym. tahojen hallussa olevaa filmi-, video-, äänite- ja valokuvamateriaalia, jolla on paikallishistoriallista ja -kulttuurillista arvoa.  Hankkeelle luovutettu materiaali, kaitafilmit, vhs, diat, paperikuvat, äänitallenteet (haastattelut) yms., siirretään digimuotoon ja osasta materiaalista muokataan esityskelpoisia dokumentteja, joiden avulla valotetaan Lahden seudun kulttuurin, arkkitehtuurin, teollisuuden sekä talouden kehitystä vuosikymmenien ajalta tähän päivään saakka. Mukaan kelpaavat myös fiktiot, musiikkivideot ja taide-elokuvat, jos niissä ilmenee Lahti, lahtelaisuus tai Päijät-Häme jollain tavalla. Valmiita dokumentteja on esitetty Kino Iiriksen Lahti-filmi -iltamissa.
Suomen Kotiseutuliitto valitsi Lahti-filmit talteen ja esille -hankkeen vuonna 2014 Vuoden kotiseututeoksi. Päijät-Hämeen rahasto myönsi hankkeelle rahoitusta.

Lahti-filmi -iltamat
Kino Iiris mahdollistaa paikallisuudesta kertovien dokumenttien esittämisen. Näitä varten perustettiin Lahti-filmi -iltamat, joissa on runsaasti vanhempia ja uudempia dokumentteja ja lyhytfilmejä Lahdesta eri vuosikymmeniltä.
Lisäksi on järjestetty yksittäisiä näytöksiä. Suurta suosiota ovat nauttineet Keijo Skipparin ”Rintamalotta” ja Rosa Reunan ”Marolan Aino” -dokumentit.

Albumit auki
Valtakunnallinen Albumit auki laajeni vuoden 2015 alussa Lahteen. Hankkeen tarkoituksena on julkaista paikallisten ihmisten valokuva-albumeista kerättyjä kuvia.  Kuvien on kerätty lähinnä yksityisiltä ihmisiltä, mutta kuvia on saatu myös Lahden kaupunginkirjastolta ja Lahden Tekniseltä ja ympäristötoimialalta.

Lisätietoja:
> Kotiseutufilmit.fi (Teknisiä ongelmia)
> Facebook
> Albumit auki
12716133_1125204984156246_1649040794231962377_o